Hobbylera för pysslet

Hobbylera finns i en mängd olika varianter. Men man brukar vanligtvis dela upp den i två större grupper: lera som stelnar (härdar) och lera som inte stelnar (icke härdande). En variant på lera som stelnar är cernitlära.

Det är den vanligaste som brukar användas om du vill tillverka saker som ska gå att spara. Denna typ av lera är en slags plast som härdas genom uppvärmning. Den finns i massor av olika färger och varianter. Till en början kan den upplevas hård att jobba med, men efter att man har knådat den ett tag brukar det gå bättre. Värmen från händerna gör att den blir mjuk. Det går att kombinera leran med andra material, till exempel glas, smyckestenar och pärlor kan användas som dekorationer så länge de tål värme.

Figurer HobbyleraGör figurer med hobbylera

Tips på saker att göra är till exempel: gubbar, tomtar och hjärtan. En annan form av lera som stelnar är plastiform, den påminner om cernitlera. Den härdas vid cirka 120 grader i en vanlig köksugn. Keramiklera är ytterligare en form av lera som stelnar och som finns i de flesta hobbybutiker. Detta är en ren naturprodukt, lergodslera. Den kan modelleras, skulpteras och drejas. Perfekt för att göra krukor, vaser med mera. När det gäller icke härdande lera finns till exempel modellera. Den hittar du i leksaksaffärer och den brukar vara vaxbaserad eller oljebaserad och konsistensen kan variera. Vissa är väldigt smuliga och andra kan vara för hårda.

Perfekt för barn som vill göra låtsasmat, blommor eller figurer. Den kan återanvändas om och om igen men bör inte bli smutsig för då kan den bli svår att bearbeta. Plastillina-lera är en lite finare modellera som är mycket mjuk och smidig att arbeta med och lämpar sig bra om du ska göra små fina detaljer. Plastillina-lera brukar användas för att göra skulpturer som man sedan gjuter i andra, hårda material som till exempel gips.

Ett annat tips är att använda den för att sätta torkade blommor i. Ytterligare en typ av lera som inte stelnar (icke härdande) är proffslera. Den har mycket hög kvalitet och du kan få betala lite mer för den här typen av lera. Den påminner en del om plastillina-leran men är dock betydligt hårdare och den behöver mjukas upp ordentligt genom knådning. När leran sedan har fått vila en stund blir den åter igen lika hård. De föremål som är klara blir därför inte så ömtåliga som de kan bli som är tillverkade med plastillina-leran.

Comments are closed.