Drejning – Vad är drejning och vad behöver man till det?

Drejning är en metod där man formar lera till cirkulära föremål som till exempel krukor, vaser, skålar, muggar eller tallrikar.

Det går till så att en klump lera sätts på en drejskiva som sedan roterar. Sedan använder man händerna för att trycka i den mjuka, roterande leran och på det sättet formeras leran. Det första man behöver göra är att bearbeta leran så att det inte ska innehålla någon luft. Man doppar sedan händerna i vatten och sätter drejskivan i rotationsläge. Att dreja är ett hantverk som kan kräva en hel del träning.

Det gäller att vara försiktig så att inte kärlet blir skevt eller går sönder. En allt för tunn vägg kan göra att kärlet faller samman. Hur väl leran håller beror på hur den är sammansatt. När du ska dreja kan du förutom lera, vatten och drejskiva också behöva ett antal verktyg. För att få en jämn yta på väggarna kan man använda en liten hård och platt bricka av metall, trä eller plast. En svamp kan användas för att suga upp överflödigt vatten.

En drejnål kan användas för att skära rent överkanten om behov av det skulle uppstå. En skärtråd används för att skära loss kärlet från drejskivan. Det finns också särskilda verktyg för att kontrollera mått. Dessa verktyg är extra viktiga vid serietillverkning. Efter att kärlet har formerats efter önskemål, tycke, smak och förmåga så ska det torka helt. Hur lång tid det tar beror helt på storleken och tjocklek på kärlet.

Efter att kärlet torkat så kan det brännas. Det sker i en keramikugn och kallas för skröjbränning. Det startar en kemisk process som gör att materialet inte kan återgå till att bli lera igen. Efter att man bränt sitt kärl finns det möjlighet att glasera kärlet, detta innebär att man påför en glasyr på kärlet.

Bränning i en ugn

Skröjbränning

Glasyren består av ämnen som fäster på godset och som dessutom förglasas när man sedan bränner kärlet för andra gången. Vilken typ av lera man använder avgör vilken temperatur man bör använda vid bränningen. Glasyren hjälper till att göra kärlet vattentätt. Glasyren gör också att kärlet blir ännu vackrare och glasyren kan vara färgad och ge olika typer av glans beroende på vilken glasyr man väljer.

Drejning är ett roligt hantverk som är kreativt och som kräver en hel del träning och lite talang. Man kan behöva hålla på ett tag innan man blir helt nöjd med processen. Men det är också en del av charmen att det är utmanande.

Comments are closed.